Text Size
Please update your Flash Player to view content.

Selamat Datang ke Web Akademi NLP Malaysia

Neuro-Linguistic Programming (NLP) adalah satu teknologi kejayaan diri yang mengagumkan. Pendekatan secara total merangkumi kaedah sains dan seni yang telah terbukti keberkesanannya sejak mula diperkenalkan pada pertengahan tahun 1970'an. Ada yang menyifatkannya sebagai alat minda yang paling hebat diplanet ini.

Lebih Lanjut..

kalendar2018

seminarimgbnnr2

brosur_program2

NLP butang ubah mindset pelajar

PDFPrintE-mail

NLP butang ubah mindset pelajar

Oleh : Jasmi Bahrim

 

 

“Bolehkah saya dapat ‘straight A’s’ sedangkan saya hanya dapat keputusan ‘biasa-biasa’ sahaja sebelum ini?”

“Saya dah berusaha keras tetapi masih gagal, boleh ke saya berjaya?”

“Cikgu ajar saya tak faham lagipun soalan selalu susah, apa perlu saya buat?”

“Saya malas ke sekolah sebab selalu mengantuk di dalam kelas”

Saya seorang guru lebih dari 30 tahun sebelum memilih untuk bersara awal baru-baru ini. Saya juga merupakan seorang guru kaunseling dan kaunselor berdaftar. Selain itu, saya menjadi penceramah sambilan untuk pelajar sekolah.

Setelah mengenali program ‘Neuro-Linguistic Programming’ atau NLP dari Akademi NLP Malaysia saya menerapkan kaedah-kaedah NLP yang amat bermanfaat untuk pelajar. Saya berkongsi rahsia NLP dengan pelajar.

Ribuan pelajar telah mengikuti program saya.

Soalan-soalan yang saya paparkan di atas merupakan sebahagian keluhan dan suara hati pelajar dalam kelas atau dalam ceramah yang saya kendalikan.

Setiap pelajar impikan kejayaan. Tidak ada pelajar yang mahu gagal. Mereka mahu berjaya dan cemerlang seperti pelajar lain.

Masalah ini juga merupakan masalah umum kepada kebanyakan ibu bapa.

Tiada ibu bapa yang mahu anak mereka gagal. Tanyalah mana-mana ibu bapa pastinya jawapan mereka ialah ‘mahu anak saya cemerlang dalam pelajaran’.

Pelajaran yang baik adalah kunci kejayaan masa hadapan.

 

Ubah Landskap ‘Mindset’ Pelajar

Penyelesaian kepada masalah dan kebimbangan di atas adalah dengan berikan fokus kepada punca bukan kesannya.

Punca kepada masalah ini saya rasakan terletak kepada ‘mindset’ pelajar itu sendiri.

Pelajar perlu mempunyai sikap yang baik untuk belajar melalui sistem kepercayaan dan nilai yang bagus.

Di sinilah pada pengamatan saya NLP dapat membantu pelajar dengan berkesan.

Dengan mengubah sistem kepercayaan dan nilai melalui perubahan pada sistem tapisan persepsi, kesan perubahan yang ketara dan drastik dapat diperoleh.

NLP adalah salah satu cara terbaik melakukannya kerana pelajar dapat mengubah cara berfikir daripada maklumat yang masuk melalui derianya.

Ada pelajar berfikiran positif, berkeyakinan tinggi dan bermotivasi untuk belajar dan cemerlang.

Ada juga pelajar berfikiran negatif, takut gagal, malas, tidak bermotivasi dan sebagainya.

Jangan bimbang kita perlu kaedah yang betul untuk mengubah daripada cemerlang terus kekal cemerlang, daripada tidak bermotivasi akan bermotivasi.

Yang penting kita tekan ‘BUTANG’ yang betul dan sesuai. Butang itu ialah NLP.

 

‘Tools’ Kaedah NLP

Dalam kaedah NLP kita mengenali potensi diri. Setiap pelajar adalah unik cara dan gaya pencerapan.

Ada pelajar yang dapat mencerap pembelajaran dengan gaya visual atau melihat, auditori atau mendengar dan kinestatik atau pergerakan.

Pelajar boleh menguasai ketiga-tiga sistem pencerapan ini untuk menjana kejayaan dalam pembelajaran di dalam kelas atau ketika mengulang kaji pelajaran.

Terdapat banyak ‘tools’ atau teknik yang boleh digunakan dalam NLP.

Oleh itu, saya amat menggalakkan supaya ibu bapa dan guru memastikan anak-anak dan pelajar mengikuti program NLP sehari yang dianjurkan oleh Akademi NLP Malaysia (ANLPM).

Ini adalah peluang keemasan yang sukar diperoleh dengan yuran minimum lebih daripada ‘durian runtuh’.

Saya percaya pelaburan anda akan lebih daripada berbaloi kerana saya pernah melaluinya lama dahulu.

Bertindaklah segera dan jangan berlengah.

 

Meneroka NLP dalam pendidikan

PDFPrintE-mail

MENEROKA NLP DALAM PENDIDIKAN

Oleh : Prof. Madya Angzzas Kassim

 

 

Pernahkah anda tertanya-tanya apakah kunci kejayaan?

Bagaimana pula keadaannya apabila dalam persekitaran pembelajaran yang sama iaitu guru yang sama, kemudahan fasiliti yang sama dan sebagainya, garapan dan kefahaman ilmu setiap pelajar masih berbeza?

Ada yang amat tampil dengan ilmu di dada, tidak kurang juga yang biasa-biasa sahaja.

Lebih menyedihkan apabila, kegagalan sentiasa menjadi peneman setia.

Pastinya tiada seorangpun yang inginkan kegagalan.

Malah, kehidupan yang baik pada masa hadapan sering dikaitkan dengan kecemerlangan di institusi pengajian.

Adakah benar IQ semata-mata yang terkod dalam DNA keluarga mentakdirkan kemampuan setiap manusia?

Pada hakikatnya, anda semua adalah sempurna!

Kemampuan minda anda sebenarnya melepasi jangkauan pemikiran manusia. Mereka yang telah berjaya mungkin sudah menemui cara untuk mendapat kejayaan itu dengan guna kemampuan minda untuk mencipta nasib mereka.

Walau bagaimanapun, mungkin ada juga sekumpulan manusia yang masih terlena mindanya dan perlukan sedikit rangsangan untuk membangkitkannya semula.

Mungkin inilah rahsianya.

Persoalannya, bagaimana?

Awal tahun 2015 dengan izinNya saya mempelajari ilmu NLP (Neuro-Linguistic Programming); iaitu satu kaedah untuk memodelkan kecemerlangan hasil daripada kajian saintifik beberapa pakar psikoterapi.

Apa yang menarik saya untuk lebih mendalami ilmu ini adalah keberkesanan teknik yang digunakan dalam masa agak singkat.

Tambahan lagi, ia merupakan templat yang fleksibel dan boleh diaplikasikan ke pelbagai bidang, daripada pendidikan, perniagaan, pengurusan organisasi termasuklah kekeluargaan.

Perkara utama yang ditekankan dalam mencapai kecemerlangan adalah ‘kawalan diri’ (state management).

Berjaya atau gagalnya seseorang itu bertitik tolak dengan bagaimana dia kawal emosi yang seterusnya pengaruhi tindakan dan maklum balas (respond) akan dijana.

NLP menunjukkan bahawa emosi boleh dikawal dengan dua perkara, fisiologi dan sistem representasi dalaman (wayang minda).

Dalam Islam misalnya, kita digalakkan untuk duduk sekiranya sedang marah, ambil wuduk dan bernafas dalam-dalam.

Kita jadi lebih tenang. Nah, ini adalah contoh ringkas bagaimana dengan ubah fisiologi dapat mengubah emosi merudum seseorang dengan cepat.

Daripada pengalaman saya sebagai seorang pensyarah, kebanyakan pelajar tidak jelas dengan apa yang mereka mahu. Jawapan seperti, ‘saya tak minat program ini tetapi ibu atau ayah yang suruh buat’, ‘saya ikut sahaja, kawan-kawan yang pilihkan’, ‘saya tak pasti kenapa saya di sini, nak cuba-cuba dulu lah’ dan macam-macam lagi, amat merunsingkan.

Apabila hidup seperti robot dalam mode default, maka pencapaian hidupnya biasa-biasa sahaja.

Sebaliknya, ada juga pelajar yang begitu jelas dengan apa yang diinginkan, seluruh fokus dan tenaganya lebih terarah seperti lampu yang menerangi malam yang gelap.

Justeru, pendidik bukan sahaja perlu pakar dalam kandungan subjek, malah perlu melengkapkan diri dengan pelbagai kemahiran.

Teknologi yang diketengahkan dalam NLP merupakan sesuatu yang amat bernilai untuk diterokai.

   

NLP mampu ubah pelajar tercorot

PDFPrintE-mail

NLP MAMPU UBAH PELAJAR TERCOROT

Oleh : Prof. Datuk Ir Dr. Mohd Jailani Mohd Nor


Anda mahu jadi seorang pelajar yang cemerlang? Tetapi anda buntu atau tidak tahucara yang terbaik untuk mencapainya? Adakah anda mahu tahu satu cara atau kaedah yang dapat membantu anda berjayadengan cemerlang atau mengatasi kegagalan yang anda bimbangkan?Kepada ibu bapa atau guru yang ingin perkara sama untuk anak atau pelajar anda, iniadalah peluang keemasan. Jangan lepaskan peluang ini kerana buat pertama kalinya program NLP untuk pelajarakan diadakan di seluruh negara. Saya sendiri akan menjadi salah seorang ‘trainer’ atau ketua fasilitator programtersebut.Jadi apakah NLP sebenarnya? NLP atau Neuro Linguistic Programming merupakansalah satu teknik paling berkesan digunakan untuk mengubah sikap, pemikiran danperlakuan seseorang individu atau kumpulan.

Lonjak prestasi pelajar

Secara peribadi saya sendiri dengan izin ALLAH SWT telah menggunakan salah satuteknik dalam NLP sejak di bangku sekolah lagi sehingga berjaya mentransformasikandiri dari seorang anak kampung yang berada dalam kedudukan 10 peratus tercorotdalam kelas hingga dapat keputusan yang baik dalam peperiksaan MCE (MalaysianCertificate of Education) pada ketika itu.Ini membolehkan saya dapat tajaan melanjutkan pelajaran keluar negara denganmenggunakan kaedah yang sama.Pastinya pada waktu itu saya tidak tahupun teknik digunakan itu ada sandaransaintifik dalam kaedah NLP disebutkan sebagai WFO (Well-Formed Outcome) ataudalam bahasa Melayunya sebagai Hasil Matlamat yang Sempurna.Ia adalah satu pembentukan penyudah yang hebat. Ada pelbagai teknik dan tip yangakan dikongsi oleh pakar terlatih dan mendapat pengiktirafan peringkat antarabangsadalam program ini nanti.Jika saya boleh melakukannya dengan permulaan yang sangat sederhana, saya sangatyakin dan percaya anda juga boleh melakukannya. Anda boleh!.

Menjadikan Diri Positif

“Ke mana tumpuan diberi, tenaga akan mengalir dan memberikan hasil” (Whereattention goes, energy flows and results show).
Kata-kata hikmah ini merupakan salah satu prinsip dalam pendekatan NLP yangboleh dijadikan sebagai perangsang untuk membentuk jati diri positif dan hebat.Fokus kepada diri positif yang anda inginkan, sentiasa bercakap dengan nada danperkataan yang positif, dan bertindak secara positif.Amalkan perkara ini dan saya yakin anda akan menjadi pelajar hebat. Anda akanmenjadi seorang individu yang cemerlang pada masa akan datang.Ada banyak lagi kata-kata hikmah yang hebat seperti di atas yang menjadi prinsip danandaian NLP.Bayangkan dengan satu teknik ini sahaja pun anda sudah boleh dapat banyak sekalifaedahnya. Jadi saya amat syorkan alangkah baiknya jika anda turut serta dalamprogram ini dan dilatih dengan banyak lagi teknik yang ada dalam pendekatan NLP.

NLP kepada Guru

Program ini bukan sahaja berfaedah kepada pelajar malah juga sangat berguna kepadaguru. Banyak kaedah yang akan dikongsi dan terus boleh memberi impak tinggidalam kelas ketika proses pembelajaran berlaku.

   

SEMINAR NLP PUPUK MINDA KRITIS

PDFPrintE-mail

SEMINAR NLP PUPUK MINDA KRITIS

Oleh : Prof. Madya Dr. Abdullah Sani

 

Setiap ibu bapa dan penjaga tentunya ingin anak mereka berjaya dalam pelajaran.

Bukan sahaja berjaya tetapi berjaya dengan bergaya dan cemerlang.

Pelbagai usaha dan pengorbanan dilakukan untuk pastikan kejayaan yang mereka dan si anak impikan tercapai.

Antara usaha itu termasuklah sedia segala kelengkapan pembelajaran iaitu pakaian, alat tulis dan makan minum.

Tidak cukup dengan itu, ibu bapa akan pastikan anak tidak tercicir dalam mata pelajaran dengan menghantar mereka ke kelas tambahan atau tuisyen.

Dan akhir sekali usaha diikuti dengan doa dan solat hajat.

Namun begitu, masih ramai pelajar yang tidak berhasil mencapai impian yang dihajatkan. Ramai pelajar yang agak lemah untuk berfikir dan membina matlamat secara kritis.

Mereka tidak dapat membentuk hasil yang mereka ingini daripada pembelajaran mereka.

Di sinilah teknik pembelajaran ‘Neuro-Linguistic Programming’ atau singkatannya NLP dapat mereka gunakan.

NLP membolehkan pelajar berfikir secara kritis dan kreatif dalam mencerap dan memproses maklumat diterima.

Sesuatu data atau maklumat kemudian diproses dalam minda dan akhirnya dikeluarkan semula dalam pelbagai bentuk.

Melalui kemahiran ini, pelajar bebas untuk membanding, menyusun atur, mengelas dan mengenal pasti sebab dan akibat mengikut pendapat dan pandangan mereka sendiri.

Andai kata diberikan suatu soalan maka pelajar boleh member jawapan dalam pelbagai bentuk, idea baru dan melihat daripada beberapa sudut.

Di sinilah dikatakan wujudnya pemikiran berbentuk kreatif, inovatif dan mereka cipta dalam kalangan pelajar.

Pelajar dapat menjana fikiran kritis dan kreatif dengan mengaplikasikan empat tonggak NLP iaitu:

  1. i.         'Rapport'
  2. ii.         Ketajaman deria
  3. iii.         Hasil yang sempurna
  4. iv.         Fleksibiliti

'Rapport' yang baik dengan diri sendiri dan orang keliling membolehkan pelajar berinteraksi lebih baik dalam memproses maklumat yang mereka cerap.

Dengan mempunyai ‘rapport’ yang baik mereka berada dalam keadaan perhubungan untuk berkomunikasi dengan lebih baik.

Ketajaman deria adalah prasyarat yang perlu untuk mencerap maklumat. Deria VAKOG (Visual - lihat, Auditory - dengar, Kinestetik - rasa sentuhan, Olfactory - bau, Gustatory - rasa lidah).

Maklumat yang dicerap ini menjadi asas kepada komunikasi dan segala bentuk pemikiran.

Dengan deria lebih tajam dan terbuka mereka akan menjadi lebih sensitif kepada maklumat yang mengalir masuk.

Hasil yang sempurna dapat dibentuk dengan soalan yang ditanya pada diri.

Pelajar yang tahu NLP akan lebih peka kepada soalan berasaskan 5W1H (What, Why, Who, When, Where, How).

Mereka akan lebih berupaya untuk berfikiran kreatif dan kritis dengan menggunakan soalan yang berdasarkan kepada 5W1H dalam menghasilkan impian yang mereka ingini.

Fleksibiliti merupakan tonggak keempat dalam NLP dan amat berguna untuk mencapai sesuatu daripada hasil pemikiran kritis dan kreatif.

Jika sesuatu tindakan yang mereka lakukan tidak berjaya mendapatkan apa yang mereka ingini, maka mereka boleh berfikir secara kreatif untuk mencuba cara yang lain pula.

Banyak lagi teknik NLP yang boleh pelajar gunakan dalam meningkatkan pembelajaran mereka.

Setelah melalui pelbagai latihan dalam NLP dan menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran (P&P) saya amat yakin teknologi NLP amat penting dan wajib dimiliki setiap pelajar.

Melalui NLP mereka akan dapat belajar dengan baik dan dapat mencapai matlamat yang mereka sasarkan.

Melalui program sehari seminar asas NLP anjuran Akademi NLP Malaysia dan GPSBestari.com saya percaya ia akan menjadi satu permulaan yang baik.

Saya percaya pelajar yang menyertainya akan mendapat manfaat daripada seminar tersebut.

   

Page 2 of 12

Testimonial

Kursus ini membuatkan saya melihat balik banyak perkara-perkara mengenai diri yang tidak disedari sebelum ini. Melalui kursus ini saya belajar bahawa perubahan diri boleh dibuat dalam sekelip mata.


Christopher Abas
Pegawai Psikologi
Bahagian Perkhidmatan Psikologi (JPA)

Luarbiasa hebat. Cukup menakjubkan dan baik sekali.


Encik Mohd Pauzi
Pengarah Unit Kaunseling
Universiti Putra Malaysia

Kursus ini impaknya "moving and awesome" perlu dihadiri oleh orang ramai dalam menguruskan kehidupan seharian..


Tn.Hj.Abdul Latif Manan
Pengurus Sumber Manusia
Golden Hope Plantations Berhad

Saya akan menggunakan sebanyak mungkin pengetahuan yang saya perolehi dari program ini untuk diprakkan dalam kehidupan seharian saya termasuk rancangan serta impian masa depan - insya Allah.


Shabuddin bin Mun
Penceramah Bebas
Pusat Pendidikan Elit Klang

Program yang amat baik dan perlu diperluaskan penggunaannya dalam proses memberi kaunseling kepada pegawai awam dan ahli keluarga saya.


Dr.Aris bin Kasan
Pengarah Bahagian Psikologi
Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)

I'm highly aware about what mind can do for me. Power of mind can allow me in making conscious choices in my life. In NLP there is no teacher, only human being, that just share with each other about power of mind, power of life.


Mohamed Zaidi bin Mahidin
Training Administrator
KMB Educational Services Sdn Bhd

At the end of this course, I do feel really great & energetic. Now i know what I WANT!!!!


Azizul bin Atemin
Drilling Engineer
Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS)

Superb!! Very Good for trainer.


Prof. Madya Wan Zulkifli bin Wan Yusof
Pensyarah
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai

Menjadi satu "turning point" dalam hidup saya.


Lokman Fikri bin Hj.Zawawi
Eksekutif
Universiti Kuala Lumpur- UniKL MIMET

Yakin akan potensi diri yang telah sedia ada Cuma perlu dikembangkan.


Mohamad bin Aspari
Guru
Sek.Men.Agama Dato' Klana Petra Maamor

Kandungan kursus pastinya membantu saya mengamalkannya dalam kerjaya saya sebagai Kaunselor dan Terapis bagi mengendalikan masalah dengan lebih praktikal.


En.Norazman bin Amat
Ketua Unit Kaunseling
Majlis Agama Islam Negeri Sembilan

Fantastik .


Jesmani bin Yusof
Auditor
Kementerian Sumber Manusia

Two thumbs up!! Amazing - Fascinating - Superb!!


Faizal Kamal bin Mohamed
Assistant Director, Legal Unit
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)

Sekiranya orang mengetahui "OUTCOME" iaitu hasil dari program ini, pasti ramai yang akan merayu untuk mengikutinya.


Mhd Kasman bin Kasim
Executive Hal Ehwal Mahasiswa
Universiti Kuala Lumpur - UniKL MICET

Kursus amat menarik dan berkesan. Ianya dapat membantu saya dalam membentuk program bagi Kursus Pembangunan Tranformasi manusia yang dijalankan oleh saya.

Tn.Hj.Jaafar bin Muhamad
Pembimbing Latihan & Motivasi
Penceramah TV & Radio , Penulis Buku "7 Formula Sukses"

Powerful, good program & will benefit all.


Chairul Niza bin Abd Rahman
Network & Marketing (MLM Uptrend)
Khairolteam Resources

Amazing. Saya dapat meneroka matlamat hidup "GOAL" secara lebih spesifik.


Mahyana binti Mukhtar
Kaunselor
Universiti Kuala Lumpur - UniKL MIAT

Saya berasa betapa hebatnya kuasa Allah yang menganugerahkan akal yang begitu hebat kepada manusia.


Mohd. Khairi bin Zainuddin
Pendakwah
Penulis Kamus Arab-Bahasa Malaysia

Excellent!! Berupaya mengawal minda sendiri, membangunkan diri dan membina perhubungan interpersonal.


Siti Mahani binti Muhazir
Pegawai Psikologi
Bahagian Perkhidmatan Psikologi (JPA)

Saya lebih memahami diri saya.


Khairil Amir bin Roslly
Ahli Perniagaan
Luxor Network Marketing (MLM)

Sangat bagus,berjaya membantu saya memantapkan skill dan kemahiran "which can compliment my counselling process".


Nyasrah binti Nawari
Eksekutif (Penasihat Pelajar)
Universiti Kuala Lumpur, City Kampus

"Very significant courge for me"


En.Abu Hassan b Mohd Isa
Pengarah
Jabatan Alam Sekitar N.Perak

 

Kursus yang lebih mudah difahami kerana ianya praktikal, Semuanya menjurus kepada kejayaan dan bersikap positif.


Hj.Zulkifli bin Hj.Zainal Abidin
Certified Trainer By CITD,UK
Zabha Creative Learning Resource Centre

Suatu kursus yang mengubah kehidupan saya secara peribadi atau professional dan kini saya memasuki era baru dalam kehidupan saya. TQ


Mohd Fauzi bin Nordin
Managing Director
CS HRM Services

Perubahan dari dalam diri ke arah yang lebih positif tanpa paksaan dan lebih natural.


Kamariah binti Derasol
Kaunselor
Universiti Putra Malaysia

Good course, tn hj, thanks. Hope to learn from you soon and share my success on your next NLP.


Normah binti Mohd Yassin
Ahli Perniagaan/ Unit trust Agen

Banyak knowledge & tools yang sangat berguna untuk meningkatkan keyakinan diri dan produktiviti dalam tugas.


Mhd Kasman bin Kasim
Executive Hal Ehwal Mahasiswa
Universiti Kuala Lumpur - UniKL MICET

EXCELLENCE
Praktikal untuk digunakan dalam kehidupan seharian, malah amat menarik, kita pelajari proses-proses dalam minda secara jelas.


Norazimah binti Ibrahim
Kaunselor
Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)

Program ini sesuai untuk pengamal kaunseling, terapi & komunikasi. Teruskan.


Oon Siew Fen
Pegawai Psikologi
Bahagian Perkhidmatan Psikologi (JPA)

Banyak mengukuhkan lagi pemahaman saya tentang proses dan "pattern" NLP terutama penggunaannya dalam training. Well Done!


Colonel (Ret) Zamberi Saidin
Certified Professional Trainer
Certified NLP Practitioner

Saya tahu apa yang saya mahu dalam hidup dan saya tahu cara bagaimana untuk mencapainya. Program ini perlu diperluaskan lagi agar dapat diketahui umum untuk mendapat pelbagai ilmu yang berguna dalam kehidupan.


Khairol Khashimi bin Abd Aziz
Penceramah Bebas
Pusat Motivasi Elit Klang

I throughly enjoyed the course. Thanks to Tn.Hj.Taib who is excellent. The best course i have ever attended!!! Syabas Tn.Hj.Taib.


Kapten Mohamed Azharuddin Osman
Flight Operations Depatment
Malaysia Airlines

Improve my ability to provide therapy on others.


Juwairiyah binti Jaafar
Pegawai Psikologi
Bahagian Perkhidmatan Psikologi (JPA)

Berkesan mengubah kehidupan saya dan keluarga kepada yang lebih baik. Sangat bagus dan setiap individu mesti mempelajarinya.


Ibrahim Ujang
Production & Marketing
Alcatel-Lucent (M) Sdn Bhd

Setelah mengikuti kursus selama 8 hari dari 3 to 8 dec dan 15 to 16 dec 12 saya telah apply apa yang  di pelajari umpamanya:-

1) integrating anchors dan COE - permainan Tennis bertambah baik - pukulan 90% masuk ke petak lawan tepat pada sasaran yang saya kehendaki. Sebelum ini, saya  kurang yakin terhadap diri sendiri.
2) Rapport - praktis di mana jua saya berada, calibrating, sensory acuity of the other person, dan baru-baru ini saya di jemput utk menjadi Gold Trader, di Public Gold, berpangkalan di Johor Bharu.Ini saya masih consider.
3) Seorang Jurnalis, Akhbar Berita Harian Singapura, menyarankan  agar  saya rekomen NLP ke Majlis Pendidikan Anak-anak Islam Singapura( MENDAKI), jika ternyata NLP boleh membantu para pelajar cemerlang di dalam pelajaran. Ini saya belum buat, tunggu nasihat dari mantan Presiden , Majlis Ugama Islam Singapura, sahabat dan Guru saya.
4) Pemahaman meta-model, meta program dan 3rd level meta -states slowly membuat saya sedar akan hal minda , the movie playing in the mind is framed in layers of our thoughts, feelings and the meta-layers of concepts.


Mohsain bin Badron

Singapura

Membantu saya dalam perkhidmatan kaunseling serta dalam bidang penerbangan dan aeroangkasa.


Mahyana binti Mukhtar
Kaunselor
Universiti Kuala Lumpur - UniKL MIAT

Amat menarik,penuh dengan aktiviti kerja bengkel yang membantu kefahaman NLP dengan lebih mudah. Memberikan saya banyak teknik-teknik berkesan dengan cepat untuk mencapai keadaan diri yang berdaya sumber (resourcefull).


En.Mohammad Amin bin Abd Karim
Pengarah Urusan
Encoral Digital Solutions Sdn Bhd

Saya merasakan ilmu NLP ini harus dimiliki oleh semua jurulatih dalam apa jua bidang lebih-lebih lagi yang terlibat dalam sektor awam. Dan penjawat awam yang terlibat dalam bidang kejurulatihan.

En.Rosli bin Mohd Aris
Timbalan Pengarah (Latihan)
SUK Selangor ILPBT

Boleh diaplikasikan untuk apa tujuan sekalipun untuk memperbaiki kualai hidup. Sangat berguna kepada diri sendiri, keluarga dan organisasi.


Faridah binti Borhan
Pengarah Kanan Pembangunan Latihan
Jabatan Latihan khidmat Negara (JLKN)

NLP sangat berguna kepada setiap individu yang ingin memperbaiki kelemahan diri dan kepada mereka yang mengejar kejayaan.


Lokman Fikri bin Hj.Zawawi
Eksekutif
Universiti Kuala Lumpur- UniKL MIMET

Ingin mengaplikasikan kaedah NLP kepada klien saya dan lebih fokus pada matlamat.


Nuriza binti Zakaria
Kaunselor
Institut Pengurusan Kesihatan (IPK)

Unik dari yang pernah di ikuti, boleh digunakan untuk diri dan orang lain. Aplikasi ilmu dan kemahiran sepanjang hidup secara politik.


Hjh.Ramziah binti Ahmad
Matron Nurse
Institut Pengurusan Kesihatan (IPK)

Sangat baik untuk Ketua-Ketua Jabatan. Boleh digunakan dalam mengendalikan mesyuarat pengurusan dan kakitangan bawahan dengan menggunakan teknik-teknik NLP mengikut keperluan.


Razali bin Yaacob
Ketua Penolong Pengarah
Akademi Percukaian Malaysia

Sangat relevant. Kursus yang mesti dihadiri oleh semua trainer.


Mohd Zainuddin bin Mohd Noor
Timbalan Ketua Unit
Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN)

Menarik dan penting untuk membantu pembangunan diri dan organisasi. Lebih bermotivasi untuk mencemerlangkan diri dan orang lain.


Sharina binti Osman
Eksekutif Kanan
Universiti Kuala Lumpur,City Kampus

Good impact – it's great, very information and practical.

A.Ghafar bin Hasnan
Consultant
Wacana Wangsa Consultancy Sdn Bhd

Memberi impak yang mendalam dan dapat menyedarkan diri tentang pentingnya pengurusan mindadan pembangunan diri. Anda menolong diri anda dan ke arah menolong orang lain.


A.Ghafar bin Hasnan
Wacana Wangsa Consulting Sdn Bhd

Kursus ini impaknya "moving and awesome" perlu dihadiri oleh orang ramai dalam menguruskan kehidupan seharian.


En.Kamal Amran bin Kamarudin
Pemangku Setiausaha
Majlis Agama Islam Negeri Sembilan

Berkesan,menarik,penyampaian yang baik, tepat dan mudah difahami. Dapat digunakan ilmu ini untuk pembangunan diri,keluarga dan masyarakat.


Shamsudin bin Mohamed
Ketua Penolong Pengarah
Bahagian Perkhidmatan Psikologi

Amalkan dalam kehidupan, seterusnya membantu orang yang bermasalah agar beban mereka dapat diringankan. Mendekatkan diri dengan Allah dengan aplikasi NLP.

Tengku Nor Iftah bin Tengku Jamil
Sukarelawan Dakwah
Majlis Agama Islam Negeri Sembilan

Sangat berkesan kepada saya sebagai trainer. Ilmu dan contoh tauladannya sangat tepat. Semua jurulatih dan trainer wajib ikut kursus ini untuk meningkatkan keberkesanan penyampaian dan penerapan pelatih .


Dr. Yahya Ahmad PIS, PhD
Principal Consultant
Anugerah HRM Consultant Sdn. Bhd

Cukup Berkesan! Sudah lama dicari baru bertemu, 'Powerful tool to unleash inner power, Hj. Taib have transformed NLP into practicality and application to drive success'.


Dr.Muhammad bin Jantan
Pembimbing Latihan & Kaunseling
Penceramah TV & Radio,Penulis Buku

Sangat baik, menjadikan saya lebih bersemangat dan bertenaga.


Dr.Roslinah binti Ali
Pegawai Perubatan
Institut Pengurusan Kesihatan (IPK)

Menarik dan memuaskan, bersedia melanjutkan kursus ke peringkat master. Banyak membantu saya dalam menggunakan semua potensi terutama dalam pekerjaan saya sebagai Motivator & Kaunselor.


Sadli bin Osman
Kaunselor
Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)

"Tn.Hj mengajar from his heart and experience, Two thumbs up!!."


Mazrie Mahat
IT Consultants
Shell IT International Sdn Bhd

 

Ilmu dan pengetahuan yang amat menarik untuk digunakan.Menarik dan perlu dikembangkan kepada orang lain, kerana untuk menambah soft skill kepada bangsa dan negara.


Muhammad Salleh bin Ahmad Fadzillah
Pengarah Hal Ehwal Pelajar
Universiti Utara malaysia (UUM)

Kursus ini membolehkan kita memahami diri sendiri dan orang lain dengan lebih mendalam.Kursus ini memberi saya semangat baru.


Rusdiah binti Badruddiin
Akauntan
Hospital Tuanku Ja'afar Seremban

Impak amat besar kepada keseluruhan cara saya bertindak,berfikir dan memandang kepada kehidupan.Program yang dapat membantu saya mengenali potensi diri dalaman dan luaran. Minda sebenarnya boleh dikuasai untuk mencapai apa jua cita-cita,impian dan kejayaan dalam hidup. Play with your mind.


Ahmad Fuad bin Mat Ali
Programming Executive
ASTRO

Mengubah minda dan cara perlakuan diri saya sendiri. Sangat baik dan banyak perkara dipelajari dan boleh diamalkan untuk diri sendiri, keluarga dan masyarakat.


Zailani bin Mohd Yunan
Marketing Executive
Aliran Permata Sdn Bhd

Sebagai kaunselor di UMP saya merasa sangat teruja dengan pendekatan NLP.Memberi "insight" kerana mendapat "tool" baru yang sangat berkesan.


Ustaz Yunan bin Abdul Samad
Kaunselor
Universiti Malaysia Pahang (UMP)